Van lokaal initiatief tot nationale actie: #feedthenurses zorgt op 8 weken tijd voor 45.000 maaltijden

Spread the news

Wat begon als een kleinschalig initiatief van Lars Block, Nils Proost, Timothy Tynes en Pieter Coomans in Lier en het Antwerpse, groeide in deze 8 weken van lockdown uit tot een nationale actie om dokters en verpleegkundigen over heel Vlaanderen gratis heerlijke maaltijden te bezorgen. Vandaag, niet toevallig op de Dag van de Verpleging, stopt het initiatief. 

#feedthenurses is solidariteit in de meest pure zin van het woord: tal van chefs die door de lockdown niet aan de slag konden in hun eigen keuken, staken de afgelopen weken de handen uit de mouwen voor de zorgsector. Samen bereidden en leverden ze meer dan 45.000 maaltijden aan ziekenhuizen en woonzorgcentra in heel Vlaanderen. 

#lokaal en #zerowaste

Het eerste gerecht van #feedthenurses? Een soepje van paprika, wortel en komijn met bouilli van kalfsribben die nog in de keuken van initiatiefnemer Nils Proost lagen. #lokaal en #zerowaste waren altijd al de codewoorden van Nils: ook in zijn restaurant Petit Cuistot in Lier werkt hij steeds volgens dezelfde principes en schenkt hij overschot weg aan goede doelen en armoede-organisaties. 

Nils begon met het project in zijn eigen keuken nadat hij de ontluisterende verhalen hoorde van zijn schoonbroer en -zussen, die alle drie in de zorg werken. Zijn kleine keuken maakte al snel plaats voor de grootkeukens van Hendrickx Feesten in Kasterlee en de hotelschool TechniGo! in Aalst.  Logisch: na de derde week waren er al maar liefst 15.000 maaltijden voor de helden van de zorg gekookt. 

Huiselijke kost

Na een paar weken hadden zich immers al meer dan 30 chefs en traiteurs bij het initiatief gevoegd. Brugge, Hasselt, Geel, Sint-Niklaas, Antwerpen: in meer dan 50 ziekenhuizen en woonzorgcentra in zo goed als heel Vlaanderen werden verpleegkundigen en dokters steeds op tijd voorzien van maaltijden, mede dankzij de gespecialiseerde logistieke kennis van Jolien Laenen van restaurant Wingerd in Vorselaar. 

Op het menu? Geen gepekelde eierdooier, lavas en mierikswortel zoals de chefs gewoon zijn uit hun keuken, maar eenvoudige, huiselijke kost: soep, quiche, spaghetti, witloof met ham en kaas en slaatjes. ‘Als het maar voedzaam is en onze zorgverleners de kracht geeft om door te doen’, was het motto gedurende 8 weken. Dessertjes? Die werden geleverd door Dirk Peeters van Didess (regio Antwerpen en Kempen.) Andere regio’s werden voorzien door lokale patissiers.

Zoveel dankbaarheid

#feedthenurses werd zo een prachtig verhaal in een donkere tijd. Dankzij alle chefs en traiteurs, maar ook dankzij de steun van tal van partners, gulle gevers en de ondersteuning van OMNIA-management. Honderden leveranciers, bedrijven en lokale groenten- en fruittelers bevoorraadden de chefs in kwestie met gratis ingrediënten en benodigdheden. 

Ook Flying Service/Kitchenstaff droeg haar steentje bij: 3 kantoormedewerkers waren elke week aanwezig in de keuken van #feedthenurses om mee te helpen voorbereiden, koken en verpakken. Vandaag, op de Dag van de Verpleging, willen we het nog één keertje zeggen: aan iedereen die meehielp aan #feedthenurses, maar nog veel meer aan onze echte helden uit de zorg:

MERCI! 

Geef een reactie